Historie

Al sinds 1850 worden in het Westland en Delfland tafeldruiven gekweekt die per schuit door het gebied en de ommelanden werden vervoerd om als gezonde delicatesse te worden geveild en verkocht op de groenteveilingen. Het geslacht Jansen is al in 1885 begonnen met de teelt.

Tot de sloop van het ouderlijk bedrijf in Honselersdijk hebben Arnold en Hilde Jansen deze traditie voortgezet. Daarna streken zij neer in de Woudtse Droogmakerij waar een periode volgde van hoofdzakelijk paprika- en slateelt. In 2003 is de druiventeelt weer serieus opgepakt en werd ‘Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight’ nieuw leven ingeblazen.

Begin 2024 hebben Arnold en Hilde Jansen het stokje overgedragen aan Tim en Sharon-Dewi van Koolwijk. Als trotse nieuwe eigenaren van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight zullen zij nu aan een voor hun nieuw, maar mooi, avontuur beginnen. Beide hebben een technische achtergrond, maar waren bij het zien van de druivenkwekerij op slag verliefd geworden en vonden de traditie als Westlandse druiventuinders te bijzonder om niet voort te zetten.

Achtergrond

Tim en Sharon-Dewi leerden elkaar in 2005 kennen als eerstejaarsstudenten Industrieel Ontwerpen op de Technische Universiteit van Delft. Al snel begonnen ze samen als freelance designers ontwerpopdrachten aan te nemen en het duurde niet lang voordat ze samen een eigen ontwerpbureau oprichtten.

Als afstudeerproject kwamen ze in contact met het voedingsrijke en duurzame micro-organisme Spirulina. Bevlogen van de potentie van dit organisme zijn ze direct na het afstuderen het bedrijf Spireaux gestart dat later alga.farm is gaan heten. Met dit bedrijf ontwerpen zij fotobioreactoren die een zeer voedzame biomassa kweken voor een fractie van de benodigde hoeveelheid land en water tov traditionele methoden.

Wat begon met een enkel vaasje in de woonkamer, groeide later uit tot steeds grotere en meer complexe reactoren. Begin 2016 verhuisden ze naar “BlueCity”, een circulair initiatief in het oude Tropicana zwembad in Rotterdam. In de kelder van dit oude zwembad is alga.farm gegroeid totdat ook deze ruimte te klein werd.

In een zoektocht naar een nieuwe bedrijf locatie stuitten zij op de kassen van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Eén van de twee kassen was ingericht als druivenkwekerij, maar de andere kas stond nog leeg en vormde een perfecte plek om alga.farm in te vestigen. 

Toekomstplannen

Onder begeleiding van Arnold en Hilde Jansen zullen zij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight op dezelfde wijze blijven voortzetten en daarnaast zal algenkwekerij alga.farm zich er vestigen en de komende tijd ook nog flink gaan opschalen. Ben je benieuwd hoe dit mooie avontuur Tim en Sharon-Dewi zal vergaan, volg ze dan via de social media kanalen.